Soorten beugels

Brackets

Brackets, ook wel vaste (slotjes) beugels genoemd, worden gebruikt om tanden en kiezen netjes recht te zetten. Op elke tand en kies wordt een bracket (slotje) vastgelijmd. Vervolgens wordt door alle brackets een draad gespannen, die elke tand en kies afzonderlijk in een bepaalde richting kan duwen of trekken. Met (gekleurde) elastiekjes wordt de draad verankerd aan de brackets.

Foto metaal en keramische slotjes
Headgear aangepast

Headgear / buitenbeugel

Een headgear, ook wel buitenbeugel genoemd, is een uitneembare beugel die wordt gebruikt om de groei van de bovenkaak af te remmen en de kiezen van de bovenkaak naar achter te laten verplaatsen of draaien. Met deze beugel rem je de groei van de bovenkaak en stimuleer je de groei van de onderkaak, zodat na een tijdje de kaken beter op elkaar passen. Een headgear bestaat uit een gedeelte in de mond en een gedeelte buiten de mond.
In de mond worden bandjes met buisjes om de bovenkiezen geplaatst. Het gedeelte buiten de mond kan vervolgens in de buisjes worden geschoven. Aan het gedeelte buiten de mond wordt een elastische nekband vastgezet. Soms wordt echter gekozen voor een zogenaamd petje. De keuze tussen nekband en een petje hangt van de schedelopbouw af en soms worden ze zelfs samen gecombineerd. Een headgear houd je gemiddeld 16 uur per dag in.

Invisalign

Een Invisalign© behandeling bestaat uit een reeks op maat gemaakte ‘aligners’ (hoesjes). Deze uitneembare, haast onzichtbare hoesjes draag je 22 uur per dag en doe je alleen uit bij het eten en drinken. Elke week vervang je het hoesje voor een nieuw hoesje. Telkens wanneer je een nieuwe aligner over de tanden klikt, verschuift je gebit, stap voor stap.

Invisalign
Herbst

Herbstbeugel

Een Herbst of scharnierbeugel is een vaste beugel, die wordt gebruikt als er sprake is van een overbeet: de bovenvoortanden steken dan verder voor de ondertanden uit dan normaal. Met deze beugel rem je de groei van de bovenkaak en stimuleer je de groei van de onderkaak, zodat na een tijdje de kaken beter op elkaar passen. Met behulp van scharnieren wordt de onderkaak in een voorwaartse stand gehouden. Een voordeel is dat een Herbst vanaf de buitenkant niet zichtbaar is.

Blokbeugel

Een blokbeugel is een losse beugel die je makkelijk in en uit kunt doen. Het is een beugel waar je tegelijk met je boven- en ondertanden in bijt en zó gemaakt dat de onderkaak bij het dichtbijten door de beugel naar voren wordt geduwd. Zo wordt de groei van de bovenkaak afgeremd en van de onderkaak versterkt, zodat na een tijdje de kaken beter op elkaar passen.

Activator
Hyrax

Hyrax

Een hyrax wordt gebruikt wanneer de bovenkaak ten opzichte van de onderkaak te smal is. Het doel van deze beugel is de bovenkaak te verbreden. Dit is mogelijk door het geleidelijk breder maken van een nog niet dichtgegroeide schedelnaad, die midden in het verhemelte loopt. Daartoe wordt elke dag de beugel aangedraaid met behulp van een speciaal sleuteltje. Wanneer er voldoende verbreed is, wordt gestopt met het aandraaien van de beugel. De beugel blijft dan nog 6 tot 9 maanden zitten en in die periode groeit er nieuw bot aan in de verbreedde verhemelte-naad.

Separeren / Banderen

Een beugel wordt met bandjes (metalen ringetjes) aan je kiezen worden vastgemaakt. Om die bandjes te kunnen plaatsen, moet er eerst ruimte gemaakt worden tussen de kiezen. Dit wordt separeren genoemd. Je kiezen worden een klein stukje uit elkaar geduwd met behulp van elastiekjes. De elastiekjes moeten meestal 2 tot 3 dagen blijven zitten tot de benodigde ruimte is gemaakt. Bij banderen worden er bandjes (metalen ringetjes) om de kiezen aangebracht. Aan die bandjes kan een beugel worden vastgemaakt. Ook wordt van bandjes rondom de kiezen gebruik gemaakt als je brackets krijgt, omdat gebleken is dat brackets eerder los laten dan bandjes als het om kiezen gaat. Voordat de bandjes kunnen worden geplaatst, moet er eerst ruimte worden gemaakt tussen de kiezen.

LLA banden

Lingual bar / Quad helix

Een lingual bar wordt gebruikt om de onderkaak in de gewenste breedte en lengte te houden. Een quad helix wordt gebruikt om de tandenboog te verbreden in de bovenkaak.