Bij spoed

Overdag van maandag t/m vrijdag
Wanneer u een pijnklacht of een kapotte beugel heeft, wacht dan niet tot de volgende controle, maar neem direct telefonisch contact met ons op. De praktijk is vanaf 7.45 uur telefonisch bereikbaar. Een email sturen kan natuurlijk ook. Deze ontvangen wij indien mogelijk in de ochtend, zodat wij u eventueel dezelfde dag nog kunnen helpen.

In de avond of in het weekend
Heb je een probleem in de avond of in het weekend dat niet kan wachten, luister dan het gehele bericht op het antwoordapparaat af om de gegeven instructies op te volgen. Houd pen en papier bij de hand voor het noteren van de gegevens, zoals het nummer van de waarnemende orthodontist.

Het overgrote deel van de klachten met de uitneembare en vaste beugel behoeven geen directe aandacht maar kunnen wachten tot de volgende dag of tot na het weekend.

Veelgestelde vragen

Neem altijd contact op. Gebeurt dit 's avonds of in het weekend, bel dan de eerst volgende werkdag. Zij laten je weten of je eerder terug moet komen om het slotje/de bracket weer vast te zetten of dat je het loszittende slotje kunt laten zitten tot de volgende afspraak.

Dat kan doordat de beugel opnieuw is geactiveerd en/of de draden zijn vernieuwd. Dit kan een paar dagen duren. Een pijnstiller (paracetamol) verlicht de pijn. Blijven de klachten aanhouden, neem dan contact op met de praktijk.

Als je last hebt van het ringetje kun je het met suikervrije kauwgom of witte was bedekken. Stop met het dragen van elastiekjes. Laat het loszittende bandje evt. gewoon zitten. Indien daar een buitenbeugel aan vast hoort te zitten moet je deze gewoon uitlaten. Maak zo spoedig mogelijk een afspraak met de praktijk om het ringetje weer vast te laten zetten.

Laat de beugel uit en maak zo spoedig mogelijk een afspraak met de praktijk.

Als de draad uit het achterste buisje is geschoten, kan je proberen het draadje terug te plaatsen. Eventueel kun je proberen het draadje af te knippen met een klein tangetje of een nagelknippertje. Lukt dat niet, probeer dan het scherpe gedeelte af te dekken met suikervrije kauwgom of witte was. Maak zo spoedig mogelijk een afspraak om het irriterende deel van de beugel te laten verwijderen.

Als je je blokbeugel pas kort geleden gekregen hebt, komt dit doordat je mond nog onvoldoende gewend is aan de blokbeugel. Dat je blokbeugel dan twee/drie nachten uitvalt is normaal. Door de blokbeugel meer overdag te dragen zal je mond beter aan de blokbeugel wennen met als resultaat dat de blokbeugel na enige dagen `s-nachts wel blijft zitten. Heb je je blokbeugel al wel een tijd en zit deze los, neem dan contact op met de praktijk.