Veel gestelde vragen

Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen per onderwerp. De kans is groot dat jouw vraag dus direct beantwoord wordt!

Vragen over pijn en spoed

Laat de beugel uit en maak zo spoedig mogelijk een afspraak met de praktijk.

Dat kan doordat de beugel opnieuw is geactiveerd en/of de draden zijn vernieuwd. Dit kan een paar dagen duren. Een pijnstiller (paracetamol) verlicht de pijn. Blijven de klachten aanhouden, neem dan contact op met de praktijk.

Als de draad uit het achterste buisje is geschoten, kan je proberen het draadje terug te plaatsen. Eventueel kun je proberen het draadje af te knippen met een klein tangetje of een nagelknippertje. Lukt dat niet, probeer dan het scherpe gedeelte af te dekken met suikervrije kauwgom of witte was. Maak zo spoedig mogelijk een afspraak om het irriterende deel van de beugel te laten verwijderen.

Als je last hebt van het ringetje kun je het met suikervrije kauwgom of witte was bedekken. Stop met het dragen van elastiekjes. Laat het loszittende bandje evt. gewoon zitten. Indien daar een buitenbeugel aan vast hoort te zitten moet je deze gewoon uitlaten. Maak zo spoedig mogelijk een afspraak met de praktijk om het ringetje weer vast te laten zetten.

Als je je blokbeugel pas kort geleden gekregen hebt, komt dit doordat je mond nog onvoldoende gewend is aan de blokbeugel. Dat je blokbeugel dan twee/drie nachten uitvalt is normaal. Door de blokbeugel meer overdag te dragen zal je mond beter aan de blokbeugel wennen met als resultaat dat de blokbeugel na enige dagen `s-nachts wel blijft zitten. Heb je je blokbeugel al wel een tijd en zit deze los, neem dan contact op met de praktijk.

Vragen over bezoek

Voor het maken van een afspraak kunt u telefonisch contact opnemen op werkdagen van 7.45 uur tot 16.30 uur op telefoonnummer 071-5144938.

Je kan parkeren in de Parking Leiden Lammerschans.

Vragen over de declaratie, verzekering en kosten

Neem voor de vergoeding contact op met uw verzekeraar.

De kosten hangen uiteraard samen met het behandelplan. Na het eerste consult ontvang je van ons een kostenbegroting voor jouw behandeling op maat. De behandelkosten zijn afhankelijk van het probleem dat moet worden opgelost, de toegepaste apparatuur, de duur van de behandeling etc. Een behandeling kost gemiddeld € 2.500 tot € 4.000. Omdat de meeste verzekeraars niet de volledige beugelbehandeling vergoeden, dient u er rekening mee te houden dat u zelf een deel van deze kosten dient te betalen.

Vanaf 1 januari 2023 maken wij gebruik van Payt. Zij verzorgen voor ons de declaraties. Voor vragen over een declaratie kunt u rechtstreeks met ons contact opnemen.

Vragen over mijn behandelmethode

Zojuist heb je een activator van de orthodontist gekregen. De bedoeling van dit apparaat is dat het de groei van de onderkaak beïnvloedt. Na een tijdje zullen je kaken beter op elkaar passen waardoor je je mond, tanden en kiezen beter kan gebruiken en je onder en/of bovenlip niet meer tussen de tanden zit.

Minstens zo belangrijk is dat je uiterlijk zal veranderen. De activator zorgt ervoor dat de spieren die aan je onderkaak en/of bovenkaak vastzitten sterker worden. In het begin voel je dan ook spierpijn.

Als de spieren sterk genoeg zijn geworden, zullen ze de onderkaak in de nieuwe juiste stand houden; pas dan kan de onder en/of bovenkaak echt gaan groeien (door bot aanmaak bij het gewricht).

Een activator werkt alleen als hij goed gedragen wordt, liefst dag en nacht maar minstens 16 uur per etmaal. Tijdens de maaltijd mag je hem even uitlaten, net als bij sporten.

Zorg ervoor dat je elke dag zoveel mogelijk dezelfde tijden aanhoudt.

Draag je activator volgens een vast patroon.

Een activator ligt min of meer los in de mond. Wanneer je dicht bijt in de beugel ben je verplicht dit op een heel andere manier te doen dan je gewend was. Slikken en praten gaat ook anders. Dit is nu juist de bedoeling. Natuurlijk moet je in het begin erg aan je activator wennen.

Veel patiënten hebben in het begin last van:

 • gevoelige tanden
 • veel speeksel
 • slissende spraak
 • moe gevoel in de kauwspieren
 • moeilijk praten

In de regel duren deze klachten niet lang, hoe beter je de activator draagt des te sneller ze verdwijnen. In het begin kan het ook voorkomen dat er scherpe randjes aan de beugel zitten. Zeg dat gerust, we slijpen de beugel dan wat bij. Tijdens het slapen kan het voorkomen dat de activator uit je mond valt, na verloop van tijd gaat dit wel beter.

Zorg dat je de activator goed onderhoudt. Iedere keer als je tanden en kiezen gaat poetsen, poets dan ook de beugel met een aparte borstel en wat afwasmiddel. Als er zich tandsteen op de beugel vormt, kun je hem af en toe reinigen met een reinigingsmiddel voor kunstgebitten.

Wanneer je de activator uitdoet, om bijvoorbeeld iets te eten of met sporten, bewaar hem dan in het daarvoor bestemde activator doosje!

Je hebt vandaag een Herbst-beugel of Forsus veren gekregen.

Forsus veren en een Herbst-beugel verplaatsen de boventanden naar achteren en de ondertanden/kaak naar voren. Het is een zeer efficiënte beugel om een overbeet te corrigeren. Deze beugel zit vast in de mond en wordt dus 24 uur per dag gedragen.

De Forsus veren en de Herbst-beugel kunnen in het begin een moe en pijnlijk gevoel in de kauwspieren veroorzaken. Ook kunnen er (kleine) wondjes aan de binnenkant van je wangen ontstaan. Dit kun je, net als bij de slotjesbeugel, eventueel verhelpen met een stukje was. Doorgaans ben je binnen enkele dagen gewend aan de nieuwe beugel in je mond.

Forsus Veren

De veren zijn, net als elastieken, een toevoeging aan de slotjesbeugel. Ze worden dan ook vaak gebruikt als vervanging van elastieken als deze te weinig worden gedragen en/of het beoogde resultaat niet wordt bereikt. Afhankelijk van de gewenste correctie worden de veren tussen de 3 tot 6 maanden gedragen.

Doordat de veren uit twee delen bestaan, een duwstaaf en een veer, kunnen deze bij wijde mondopening, zoals bijvoorbeeld gapen, uit elkaar schuiven. Probeer dan niet dicht te bijten op de veer, want dan verbuigt de veer, waardoor deze onbruikbaar wordt. Je kunt proberen zelf de veer te herstellen, door zo ver mogelijk de mond te openen en de veer (het boven deel) met de vingers in te duwen en met de andere hand de duwstaaf (het onderste deel) weer in de veer te plaatsen. Mocht het terugplaatsen niet lukken, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de praktijk voor het maken van een herstel afspraak.

Herbst (Scharnier)-beugel

De Herbst beugel is een alternatief van de activator/blok beugel. Voor de Herbst-beugel staat altijd een draagtijd van 9 maanden. De Herbst beugel bestaat uit een schroef deel en een gelast metalen deel. Bij (continue) extreme kaakbewegingen, zal de Herbst-beugel stukgaan. Probeer dit zo veel mogelijk te voorkomen. Wanneer er onverhoopt iets los of stuk gaat, wacht dan niet tot je volgende afspraak, maar neem dan altijd zo spoedig mogelijk contact op met de praktijk voor het maken van een herstel afspraak.

Let op: een goede mondhygiëne is bij elke beugel een vereiste! Poets alle onderdelen van de beugel zorgvuldig mee!

Met een headgear (vaak buitenboordbeugel genoemd) wordt een bepaalde kracht uitgeoefend op de bovenkaak. Deze kracht heeft invloed op de groei van de bovenkaak en kiezen waaraan de headgear is bevestigd. De richting van de kracht hangt af van de beoogde werking en van de manier waarop het aangezicht groeit.

Soms is de kracht naar achteren en naar boven gericht en wordt een hoofdkapje gebruikt.

In andere gevallen is de kracht naar achteren en beneden gericht en wordt een nekband gebruikt.

Via een metalen beugel met twee binnenbenen en twee buitenbenen (facebow) wordt de kracht van de buitenboordbeugel overgebracht op het gebit, meestal in combinatie met vaste apparatuur, een plaatapparaat of een activator.

In het begin zul je moeten wennen aan je headgear. Omdat er kracht op je kiezen wordt uitgeoefend, zullen deze de eerste dagen gevoelig zijn. Zodra er beweging in komt, dus wanneer jij je headgear goed draagt, gaan de kiezen losser staan en is de pijn verdwenen.

Het is belangrijk de volgende regels in acht te nemen:

 1. Een headgear wordt volgens de instructies gedragen. Dat wil zeggen minimaal 16-18 uur per etmaal.
 1. Zet de headgear nooit zelf strakker, laat dit aan de orthodontist over.
 1. De headgear heeft een veiligheidsclip, als je er te hard aan trekt dan schiet deze los. Je kunt deze zelf weer heel gemakkelijk in elkaar zetten.
 1. Draag de headgear niet tijdens sporten of in andere situaties waarin de facebow geduwd of gestoten kan worden.
 1. SPELEN met de headgear betekent risico voor je gebit en voor je ogen!!!
 1. Met maaltijden mag de headgear eruit gehaald worden, maar wanneer je iets kleins eet, houdt dan de beugel in. Drinken uit een glas of beker lukt niet met de beugel in, rietjes zijn hierbij een uitkomst.
 1. Als je de beugel eruit wilt halen, zorg ervoor dat je eerst de nekband of hoofdkap losmaakt voordat je het metalen gedeelte losmaakt.
 1. Neem altijd je beugel mee bij de controle afspraak maar ook bij eventuele reparaties.
 1. Indien een bandje van de beugel loszit, dit graag altijd direct telefonisch melden, ook wanneer je dezelfde of volgende dag een afspraak hebt.

Zojuist heb je een beugel gekregen, deze palatinale (verhemelte) beugel wordt ook wel een Quad helix of palatinale bar (TPA) genoemd.

Bij deze beugel zijn er 2 ringetjes/bandjes om je kiezen geplakt met een speciale lijm. In het midden van de beugel bevindt zich een RVS boog. Deze kan, wanneer dat nodig is, tijdens de controles, door de orthodontist geactiveerd worden.

Wat kun je verwachten:

 • Je kunt na het activeren van de beugel spanning voelen ter plaatse van je voorhoofd en/of je jukbeenderen, dit neemt al snel weer geleidelijk af.
 • Doordat je tong minder ruimte heeft in je mond, kan er een afdruk van de beugel in je tong komen. Nadat de beugel verwijderd wordt, zal deze afdruk vanzelf weer verdwijnen.

Poets altijd je tanden EN je beugel schoon met je tandenborstel. Zo nodig kun je ook ragertjes gebruiken om overige etensresten te verwijderen.

Merk je dat je beugel loszit/verschuift of twijfel je ergens aan, neem dan altijd contact op met de praktijk.

Zojuist heb je een beugel gekregen, deze palatinale (verhemelte) beugel wordt ook wel een Hyrax genoemd.

Bij deze beugel zijn er, afhankelijk van het voor jou gekozen ontwerp, 2 of 4 ringetjes/bandjes om je kiezen geplakt met een speciale lijm. In het midden van de beugel bevindt zich een schroef, die er voor gaat zorgen dat de bovenkaak verbreed kan worden.

De Hyrax beugel zal door jullie zelf geactiveerd moeten worden. Hiervoor heb je de hulp van je ouders/verzorgers nodig. Het meest praktisch is, om dit liggend op de bank te doen, met je hoofd op schoot van de persoon die je gaat helpen.

Middels een speciaal sleuteltje, dat je vandaag van ons meegekregen hebt, kan het oogje van de schroef 1 of 2 keer per dag 1 slag (totdat volgende oogje zichtbaar wordt) richting de keelholte gedraaid worden.

Wat kun je verwachten:

 • Je kunt na het activeren van de beugel spanning voelen ter plaatse van je voorhoofd en/of je jukbeenderen, dit neemt al snel weer geleidelijk af.
 • Doordat je bovenkaak wordt verbreed met de Hyrax beugel kun je een spleetje tussen je voortanden krijgen, deze wordt vaak op den duur vanzelf minder en zal zo nodig tijdens de vervolg behandeling, met bijvoorbeeld slotjes, volledig gesloten worden.
 • Doordat je tong minder ruimte heeft in je mond, kan er een afdruk van de beugel in je tong komen. Nadat de beugel verwijderd wordt, zal deze afdruk vanzelf weer verdwijnen.

Na ongeveer één week kom je op controle om te beoordelen of de bovenkaak al ver genoeg verbreed is, of dat jullie nog een week verder mogen gaan met het uitdraaien van de beugel.

Na het actief verbreden van de bovenkaak, blijft de beugel nog enkele weken/maanden in je mond zitten, zodat er bot kan ingroeien, en zodoende de bovenkaak daadwerkelijk op breedte blijft.

Poets altijd je tanden EN je beugel schoon met je tandenborstel. Zo nodig kun je ook ragertjes gebruiken om overige etensresten te verwijderen.

Merk je dat je beugel loszit/verschuift of twijfel je ergens aan, neem dan altijd contact op met de praktijk.

Zojuist heeft de orthodontist vaste apparatuur in je mond geplaatst. Als je in de spiegel kijkt zie je dat op elke tand een bracket (slotje) is geplakt. Door de brackets en de buizen heen loopt de boog (draad) die vastzit met kleine elastiekjes of metalen draadjes aan de bracket.

In het begin zal je moeten wennen aan je nieuwe beugel. Omdat er een beetje kracht op je tanden en kiezen wordt uitgeoefend zullen zij de eerste paar dagen gevoelig zijn en wat losser in de kaak gaan staan.

Deze gevoeligheid kan wel een week duren. Bij elk bezoek aan de orthodontist kan dit weer een dag optreden.

Ook kun je in het begin wat last krijgen aan de binnenkant van je mond, dit komt doordat je mond niet gewend is aan een beugel. Door een stukje witte was tegen de scherpe delen van je beugel aan te brengen kunnen de geïrriteerde plekjes weer genezen. Gebruik deze was niet te snel en te vaak want het is de bedoeling dat je mond gewend raakt aan je beugel. Na een paar dagen zal je geen last meer hebben, want de huid zal zich in de mond wat verdikken.

Een vaste beugel is vrij kwetsbaar. Het is van groot belang dat je voorzichtig met je beugel omgaat. Harde etenswaren zoals appels, stokbrood enz. mogen niet afgebeten worden maar moeten eerst in stukjes worden gesneden. Pas ook op met bijvoorbeeld harde snoepjes en noten.

Ook het drinken van cola, sport- en frisdranken is niet aan te raden omdat deze drankjes vaak aangezuurd zijn en daardoor het tandglazuur aantasten. Worden deze drankjes toch genuttigd dan zou het gebruik van een rietje een goede oplossing zijn om zoveel mogelijk schade tegen te gaan.

Vaste apparatuur is niet schadelijk voor je gebit wanneer het gebit zorgvuldig wordt schoongehouden.

Gedurende de behandeling adviseren wij het gebruik van fluoridespoelvloeistof (0,05% FNA). Deze is te verkrijgen bij uw apotheek of bij een drogist. Eenmaal daags spoelen met 10 cc gedurende 1 minuut. Minimaal 1 uur voor of na het poetsen. Het geldt dus niet als een vervanging van een poetsbeurt, maar als een extra fluoride moment gedurende de dag.

Wanneer de mondhygiëne onvoldoende is, kunnen er langs de brackets ontkalkingen en gaatjes ontstaan. Het zou toch jammer zijn als er, wanneer je beugel eruit mag en je tanden mooi recht staan, beginnende gaatjes in je gebit zitten.

Wanneer er onverhoopt toch iets stuk zou gaan aan je beugel, wacht dan niet tot de volgende afspraak maar bel direct naar de praktijk om uit te leggen wat er aan de hand is. Wij maken dan met jou een afspraak voor de reparatie van je beugel. Bij een gewone controle afspraak is er niet voldoende tijd om de apparatuur te repareren.

Met elastieken kun je de tanden zo verplaatsen dat ze beter gaan passen. Dit kan niet met slotjes alleen. De tanden kunnen de eerste paar dagen na het dragen van elastieken wat gevoelig zijn. Dit is normaal en is binnen een week over. In het begin is het misschien moeilijk de elastieken op de goede manier in te doen, maar na een paar keer gaat dit steeds makkelijker.

Voor een goede werking moeten elastieken 24 uur per dag en 7 dagen per week gedragen worden. Tijdens tandenpoetsen mogen ze uit. Denk eraan ze direct na het tandenpoetsen weer in te doen. Bij het eten van tussendoortjes hoeven ze niet uit. Het zo nu en dan dragen van elastieken verplaatst de tanden niet, maar zorgt er wel voor dat de tanden telkens weer pijn doen.

Elke dag moeten nieuwe elastieken aangebracht worden, ook als ze nog niet gebroken zijn, want ze worden slap. Als een elastiek breekt, moet het meteen vervangen worden. Het is dus handig om altijd elastieken bij de hand te hebben. Als de elastieken voor de volgende afpraak op zijn, kom dan nieuwe halen, of bel zodat we nieuwe kunnen sturen.

Door het goed dragen van elastieken duurt de behandeling korter en wordt een beter resultaat bereikt.

Succes!

Zojuist heb je een beugel gekregen, deze linguale (bij de tong) beugel wordt ook wel een linguale boog genoemd.

Bij deze beugel zijn er 2 ringetjes/bandjes om je kiezen geplakt met een speciale lijm. Er loopt een dikke RVS boog achter je ondertanden langs.

Poets altijd je tanden EN je beugel schoon met je tandenborstel. Zo nodig kun je ook ragertjes gebruiken om overige etensresten te verwijderen.

Merk je dat je beugel loszit/verschuift of twijfel je ergens aan, neem dan altijd contact op met de praktijk.

Zojuist heeft de orthodontist een plaatapparaat (ook wel losse beugel genaamd) in je mond geplaatst.

De beugel bestaat uit een kunsthars verhemelteplaat en een draad voor je tanden. Soms zit er ook nog wat kunsthars ter hoogte van de kauwvlakken, dit heet de opbeet. Je zult merken dat je in dit geval je kiezen anders op elkaar zet en er een ruimte zit tussen je boven- en onderkaak. Door de werking van de opbeet groeien de kiezen na verloop van tijd weer naar elkaar toe. Deze beugel kan in het begin een beetje zeer gaan doen, maar je zult er snel aan gewend zijn.

Belangrijk is dat je de volgende regels in acht neemt:

Draag plaatapparatuur altijd, behalve bij het tandenpoetsen.

Poets minstens 2x per dag je tanden en kiezen.

Reinig je beugel minstens 1x per dag met wat afwasmiddel en een aparte borstel.

Wees altijd heel voorzichtig met je beugel, vermijdt bijten op harde dingen.

“spelen” met de beugel, bijvoorbeeld met je tong, is heel schadelijk voor je gebit en voor je beugel.

Mocht het plaatapparaat toch stuk gaan, bel dan zo snel mogelijk naar de praktijk.

Invisalign is een onzichtbare beugel die gebruikt wordt als hulpmiddel voor het verkrijgen van optimale functionaliteit en esthetiek van je tanden en kiezen.

Houd er rekening mee dat de getoonde behandeling een simulatie is. In werkelijkheid zijn tandbewegingen afhankelijk van meerdere factoren en zullen niet altijd zo voorspelbaar verlopen als de simulatie.

De aligners alleen zijn vaak niet voldoende om de gewenste tandbewegingen volledig te laten uitwerken, daarom worden er zo nodig attachments, powerarms en/of elastieken bijgeplaatst om de tandbewegingen te ondersteunen.

De Behandelprocedure

 1. We maken bij OrthoLeiden een scan van uw gebit. Deze scan wordt, gekoppeld

met een door ons opgesteld behandelplan, toegestuurd aan Invisalign. Na goedkeuring van de behandeling door ons, zult u terugkomen om het opgestelde behandelplan en de door Invisalign gemaakt behandeling te bespreken en te tonen.

 1. Na goedkeuring van het behandelplan en de behandeling door u, zullen er

meerdere aligners (bitjes) op maat worden gemaakt, om de tanden in kleine stapjes te verplaatsen. Wij plannen een vervolg afspraak voor u in als de aligners bij ons binnengekomen zijn.

 1. Bij de volgende afspraak worden er 2 aligners meegegeven, die ieder 2 weken

gedragen dienen te worden.

 1. Eén maand na het plaatsen van de eerste aligner, zullen we de attachments plaatsen.
 1. Iedere 4 tot 6 weken komt u voor controle en krijgt u de volgende set aligners mee.

Iedere aligner dient vervolgens minimaal één week gedragen te worden.

 1. Het kan zijn dat we gedurende de behandeling een extra scan van het gebit maken als

blijkt dat de behandeling een aanpassing (refinement) nodig heeft. Dit heeft vaak tot gevolg dat de totale behandeling wordt verlengd met extra aligners.

REFINEMENT

Lite

Deze behandeling bestaat uit maximaal 14 sets aligners en is geschikt voor kleine correcties. De duur van de behandeling is maximaal 7 maanden. De behandeling is inclusief de 3D scan, röntgenfoto’s, digitale foto’s, Clincheck®, techniekkosten, consulten per maand, plaatsen en verwijderen van de attachments en de retentiebeugel. Indien nodig zijn twee refinements (verfijning) in de prijs inbegrepen (exclusief de kosten voor de maandelijkse controles).

Comprehensive

Deze behandeling bestaat uit een onbeperkt aantal sets aligners, zoveel als er nodig zijn voor jouw persoonlijke behandelplan. De behandeling is inclusief de 3D scan, röntgenfoto’s, digitale foto’s, Clincheck®, techniekkosten, consulten per maand, plaatsen en verwijderen van de attachments en de retentiebeugel. Indien nodig inclusief een onbeperkt aantal refinements (verfijning) (exclusief de kosten voor de maandelijkse controles).

Het Dragen

 • De aligners dienen 22-24 uur per dag gedragen te worden.
 • Iedere week vervang je de gedragen aligner voor de volgende. Let op! Bewaar de “oude” aligner zodat je, indien nodig, altijd een stap terug kunt (bij kwijtraken of na niet goed dragen).
 • Om verwarring te voorkomen is elke aligner gegraveerd met een “ L” voor Lower en een “U” voor Upper en een volgnummer.
 • De aligners kunnen ook uit. Dit is een groot voordeel ten opzichte van een slotjesbeugel. De tanden kunnen dus ook normaal gepoetst, geflost en geragerd worden. Heeft u een belangrijk gesprek, een optreden of misschien wel een date? Dan kan de beugel even uit.
 • - Warme dranken mag u niet drinken met de beugel in. Door de warmte kunnen de

aligners vervormen. Als u suiker bevattende dranken drinkt, spoel de aligner daarna

dan met koud water af. Eigenlijk kunt u het beste alleen water drinken als u de beugel draagt. Met eten gaat de beugel altijd uit!

 • Mocht er iets “mis” zijn met de beugel, bijvoorbeeld een attachment die loskomt, bel altijd even met de praktijk en informeer of het nodig is om hiervoor langs te komen.Het schoonhouden

U kunt de aligners schoonmaken onder de kraan met kindertandpasta. Nooit met warm water!

De Pijn

De eerste dagen zit de beugel wel even strak.

De attachments kunnen scherp aanvoelen, waardoor het uithebben van de aligners gedurende het eten, in het begin ongemakkelijk kan aanvoelen. Dit wordt vanzelf minder.

De retentie

Na een orthodontische behandeling is er altijd sprake van “relapse”. Dit is de neiging van de tanden en kiezen om weer terug te gaan naar de oude positie. Om dit te voorkomen, retineren wij de onder- en boventanden. Dit kan door een draadje aan te brengen achter de tanden, dit is een spalkje. Ook kan er een passieve aligner gemaakt worden. Deze dient ’s nachts te worden gedragen om zo de nieuwe tandstand te waarborgen.

Zojuist is je actieve behandeling beëindigd en is retentie apparatuur geplaatst. Deze apparatuur bestaat vaak uit een plaatje, wat een uitneembare beugel is, die zo gevormd is dat de tanden in hun nieuwe stand kunnen vastgroeien. De tanden en kiezen staan na een orthodontische behandeling nog vrij los in het kaakbot en met behulp van deze beugel wordt er voor gezorgd dat de tanden en kiezen niet terug kunnen gaan naar hun oude stand. De orthodontist zal je vertellen hoeveel je de beugel moet dragen en wanneer je hem in de loop van de tijd misschien wat minder kan gaan dragen. Vaak worden er ook draadjes achter de onder- en boventanden geplakt, deze zijn dus niet uitneembaar. Het kan zo zijn dat het noodzakelijk is om de retentie apparatuur heel lang te blijven dragen (meerdere jaren) wil je niet de kans hebben dat er terugval naar de oude stand optreedt.

Strak

Als de retentiebeugel strak zit tegen de tanden, wil dat zeggen dat er nog veel spanning op je gebit staat en dat de tanden graag terug willen gaan naar hun oude stand. Dus bij onvoldoende dragen van de retentiebeugel kun je je voorstellen dat het mis gaat.

Los

Het los gaan zitten van de retentiebeugel is een goed teken, het betekent dat de tanden en kiezen op de juiste plaats willen blijven staan. De beugel moet natuurlijk niet zo los gaan zitten dat hij uitvalt, laat hem dan aanpassen in de praktijk.

Sommige patiënten hebben in het begin last van veel speeksel en slissen. In de regel duurt dit niet lang.

Belangrijk is dat je de volgende regels in acht neemt:

- Draag de retentiebeugel volgens de instructies.

- Je kunt je beugel het beste schoonmaken met een tandenborstel en afwasmiddel, witte

aanslag kun je met pure schoonmaakazijn verwijderen. De beugel hierna goed afspoelen!

géén heet water gebruiken!!! Geen tandpasta!

- Wees altijd heel voorzichtig met je beugel, bewaar hem in het doosje.

Mocht de retentiebeugel stuk gaan of heel erg strak gaan zitten, bel dan zo snel mogelijk tijdens kantooruren naar de praktijk.

Hoe lang gaan we nog door?

Volgende maand heb je nog een afspraak staan, daarna zit er vervolgens 4 maanden, 9 maanden en 1 jaar tussen voor een volgende controle. Je krijgt hiervoor een oproep met de vraag contact op te nemen met de praktijk voor het maken van een afspraak.


Chemische eigenschappen:

PETG, copolyester • Isolatiefolie: PE, polyethyleen. Onschadelijk voor de gezondheid. Thermoplast met geteste biocompatibiliteit. Onoplosbaar in water, inactief, onschadelijk voor grondwater.

Zojuist zijn de slotjesbeugel of Invisalign attachments verwijderd en is achter jouw tanden een dun metalen draadje (spalk) geplaatst, welke aan de binnenzijde is vastgeplakt met composiet (witte tandenlijm). De spanning die rond de tanden zit na het rechtzetten wordt door de spalk opgevangen. In een enkel geval komt het voor dat er iets restlijm rond de gingiva (tandvlees) achterblijft. Dit wordt zichtbaar naarmate de gingiva slinkt en zal zo nodig bij de eerstvolgende controleafspraak verwijderd worden.

Wennen

Het duurt een paar dagen voordat je tong eraan gewend is.

Onderhoud

Zorg ervoor dat je goed de spalk aan de achterkant van je boven -en ondertanden poetst. Laat bij de halfjaarlijkse controle bij de tandarts ook de spalk controleren en laat eventueel tandsteen verwijderen.

Hoe lang nog

In de regel moet de spalk vele jaren blijven zitten; hoe langer hoe beter. Zolang je er geen last van hebt is het goed hem te laten zitten, zodat de tanden niet kunnen verschuiven.

Veranderingen in de stand van je tanden

Pas op met het afbijten van hard voedsel of gewoonte zoals penbijten. Zodra je merkt dat er met de spalk iets mis is (spanning rond je tanden, spleetjes die ontstaan of tanden die verschuiven), neem dan zo snel mogelijk contact op met ons.

Loslaten van de spalk

Zoals alles in de mond aan slijtage onderhevig is, slijt ook de lijm van de spalk. De lijm kan op een gegeven moment loslaten waardoor je voelt dat de spalk loszit. Neem dan direct contact op met de orthodontist.

Loop dus niet lang door met een losse spalk want als deze verbogen is kan hij niet meer vast gezet worden en moet er een hele nieuwe gemaakt worden.

Let op met stokers: horizontaal stoken met dunne stokers, dus niet heen en weer wrikken waardoor de spalk los komt.

Gaatjes

Gaatjes ontstaan niet als de spalk goed gepoetst wordt maar kunnen wel ontstaan als de spalk los zit en men hier langdurig mee rond blijft lopen.

Separeren betekent in de orthodontie: kiezen ongeveer 0,5 mm uit elkaar duwen om ruimte te maken voor een bandje (ringetje) dat om een kies geschoven moet worden.

Het separeren doen we met een tangetje waartussen een elastiekje zit.

Deze elastiekjes moeten een paar dagen blijven zitten totdat de benodigde ruimte is gemaakt.

De elastiekjes of veertjes kunnen een beetje gevoeligheid/spanning veroorzaken. Het kan aanvoelen alsof er een schilletje van een appel of een stukje vlees tussen je tanden zit.

Toch is het belangrijk dat je de elastiekjes daar laat zitten anders kunnen wij niet de bandjes plaatsen.

Wanneer de elastiekjes uit zichzelf los komen, neem dan contact op met de praktijk om, eventueel dikkere, elastiekjes terug te laten plaatsen.

Het is belangrijk dat je geen kleverige dingen als bijvoorbeeld kauwgom, drop of toffee eet om vroegtijdig verliezen van de elastiekjes te voorkomen.

Zojuist heeft de orthodontist je te kennen gegeven dat het noodzakelijk is om één of meerdere nog in de kaak liggende hoektanden vrij te leggen.

Hoektanden willen soms in een afwijkende richting doorbreken, hetgeen niet lukt, zodat ze in de kaak blijven liggen, waarbij ze dan bedekt blijven met bot en stug tandvlees.

De hoektanden zijn bijzonder sterke tanden, die bepalend zijn voor het aanzien van het gebit en een belangrijke rol hebben in de kauwfunctie, vandaar dat er de voorkeur aan wordt gegeven om deze tanden te behouden.

Wortelresorpties:

Het niet behandelen van hoektanden in deze positie heeft als risico, dat bij doorgroei van deze hoektanden, de wortels van de naburige tanden beschadigd kunnen worden. Dit noemt men wortelresorptie, wat op den duur kan leiden tot het los gaan staan van de voortanden en het eventueel verlies ervan.

Vrijleggen:

De kaakchirurg zal onder verdoving het stugge tandvlees, wat het puntje van de hoektand bedekt, gedeeltelijk weghalen. Hierdoor ontstaat er een tunneltje waardoor de hoektand naar de oppervlakte kan groeien, waarna het met behulp van een beugel naar de juiste plek geleid wordt.

Poetsen:

Poets met een zachte borstel waarbij het normaal is dat het tandvlees rondom de vrijgelegde hoektand een beetje bloedt. Je moet enkele keren per dag poetsen waarbij je de wond goed schoonmaakt en voorkomt dat het tandvlees weer over de rand heen groeit. Je kunt het poetsen van de wond ook doen met een wattenstaafje (met op het puntje een beetje tandpasta), probeer goed in de wond te peuteren (het maakt niet uit of het soms bloedt).

Controles:

Na het laatste bezoek aan de kaakchirurg moet er binnen één à twee weken een afspraak gemaakt worden bij de orthodontist. Deze zal dan de controles overnemen.

Neem contact op